Ajankäyttömme elektronisien laitteiden aikakaudella

Nuorten tietokoneella toimiminen ja erilaisten sähköisten laitteiden parissa ajan kuluttaminen on yleistynyt valtavasti. Nuori käyttää Suomessa elektronisia laitteita kuten älypuhelimia, tabletteja, tietokoneita, televisiota ja videopelejä keskimäärin huimat kolme tuntia päivässä. Aikaa kuluu myös esimerkiksi internetissä pelaamiseen sivustoilla kuten www.suomibonuskoodisi.fi, jossa on mahdollista voittaa rahasummia.

News Information Newsletter Newspaper

Monenlaiset pelit ja sovellukset vievät kuluttajansa aikaa melkoisesti, sillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kirjautuneena oleminen, viesteihin vastaaminen, kommentoiminen, kuvien selaaminen ja videoiden katsominen saattaa huomaamatta varastaa käyttäjän päivästä useita tunteja. Näin tekeminen vaatii välitöntä huomiota, sillä jos käyttäjä ei reagoi viestipyyntöihin, erilaiset viestit esimerkiksi sähköpostilla ja tekstiviesteillä huomauttavat, että sovelluksessa on vastaamattomia viestejä ja julkaisuja, joita käyttäjä ei ole nähnyt. Samalla sivusto saa aikaan tunteen, että jää jostakin paitsi, jos ei ole kokoajan paikalla tarkkailemassa, mitä kaikkea tutut ja ystävät ovat sivuillaan julkaisseet.

Television katsominen on vähentynyt kuluttajien osalta, mutta se saattaa johtua siitä, että internetistä voidaan ladata samat ohjelmat tai mieleiset sarjat ja katsoa aikaan, joka itselle sopii parhaiten. Internetissä käytettävä aika menee usein elokuvien katsomiseen tai lyhyiden humorististen videoiden selaamiseen. Tällaisen materiaalin on todettu olevan riippuvuutta aiheuttavaa, ja automaattinen syöttö aiheuttaa sen, että yhden videon nähtyään käyttäjän näytölle ilmestyy automaattisesti uusi video.

Elektronisilla laitteilla on varmasti paikkansa nykyisessä yhteiskunnassamme, mutta kohtuutta laitteiden käytössä tarvitaan, sillä aikamme on rajallista ja sitä tulisi käyttää viisaasti. Joskus paikallaan voisi olla ajankäyttönsä tarkastelu ja ylös merkitseminen esimerkiksi viikon ajalta, joka auttaa selvittämään kuinka pitkä aika kuhunkin arkiseen toimeen kuluu. Jos omasta ajankäytöstä huomattava aika menee teknisten laitteiden ja virtuaalisen todellisuuden parissa, voi olla hyvä miettiä esimerkiksi kuinka paljon antaa aikaa läheistensä kuuntelemiseen ja heidän huolenaiheistaan kiinnostumiseen, kuinka hyvin käyttää työaikansa työpaikalla, jossa palkka maksetaan työtunneista ja mitä voisi saada aikaan, jos laitteiden käyttämiseen menisi esimerkiksi tunti vähemmän aikaa päivässä.

Jokainen on vastuussa omasta ajankäytöstään ja siitä, mitä televisiosta tai internetistä katselee sekä millaisia käyttäjätottumuksia toteuttaa sosiaalisissa medioissa. Ajankäyttöä on joka tapauksessa hyvä tasaisin aikavälein tarkistettava, jotta voidaan saada aikaan kaikki mitä nykyinen kiireinen arkemme meiltä vaatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *