Pirkanmaan nuorten aktiivisuus liikkumiseen on elpymässä

Lasten ja nuorten liikkumattomuus ja huono kunto, epäterveelliset elintavat sekä ruokailutottumukset ovat huolestuttaneet asiantuntijoita jo vuosia. Kiireisen koulu- tai opiskeluarjen vastuissa nuorelle ei useinkaan jää paljoa aikaa huolehtia terveydestään, eikä monella nuorella ole valmiuksia toimia oikein terveyttä edistävällä tavalla. Harmillisen usein kyse on kuitenkin motivaation puutteesta, sillä nuoret elävät fyysisesti kohtuullisten passiivista elämää sosiaalisen median, television, tietokonepelien ja koulusta tulevien vastuiden vuoksi.

Pirkanmaalla on kiinnitetty huomiota nuorten elämäntapoihin ja kannustettu koulussa aktiiviseen liikuntaan myös vapaa-ajalla. Myös kouluaikoina on joissakin kouluissa lisätty liikunnan määrää ja opiskelijat voivat myös itse valita kurssisuunnittelussa erilaisia liikuntamuotoja muiden vapaaehtoisten koulussa käytävien kurssien lisäksi. Tavoitteena ei ole vain liikunnan lisääminen, vaan ennen kaikkea motivoiminen parempaan ja aktiivisempaan elämäntapaan, jotta nuorten terveys ei romahtaisi myöhempinä elinvuosina. Tutkimusten mukaan on havaittu, että menneiden vuosien liikkumattomuus on saanut aikaan monenlaisia sairauksia tämän hetken nuorilla aikuisilla. Lapsuuden ja nuoruuden liikkumattomuus on vaikuttanut esimerkiksi masennuksen syntymiseen, ylipaino-ongelmiin, osteoporoosiin eli luiden haurastumiseen sekä moniin muihin sairauksiin.news-1594305_960_720

Koululiikunnan lisäämisen myötä on myös järjestetty vaihtoehtoja, jossa koululainen tai opiskelija voi harrastaa liikuntaa edullisesti kotikaupungissaan lähellä kotiaan. Erilaisten kurssien järjestämisellä on ollut myönteisiä vaikutuksia paitsi liikunnan osalta, myös tiedon antamisessa. Nuorille on luennoitu liikunnan ja terveellisten ruoka- ja elintapojen hyödyistä, mutta pääpaino luonnoilla on ollut urheiluun kannustaminen. Kouluissa luennoivia henkilöitä on valittu valistamaan oppilaita ammattiurheilijoiden osalta, jonka uskotaan edesauttavan nuorten innostumista aktiivisempaan elämään ja jopa ammattiurheiluun pyrkimiseen.

Edellä mainituilla toiminnoilla ja valistamisella on nähty myönteisiä vaikutuksia, sillä nuorten painoa ja terveyttä seuraavat terveystarkastajaryhmä on tiedottanut, että liikunnan määrä on lisääntynyt muutamina viime vuosina varsinkin yli 18-vuotiaiden nuorten osalta. Kaikkein pienempien lasten osalta ei ole tapahtunut toistaiseksi suuria muutoksia, mutta myönteinen suuntaus asenteissa on hienoisessa nousussa. Nuorten aikuisten osalta tuntuu vallitsevan varsinainen urheilutrendiksi luokiteltava suuntaus, sillä yhä useammat ovat ilmoittautuneet kuntosaleille ja erilaisiin terveyttä edistäviin ohjelmiin ruokavalion muuttamiseksi ja lihaskunnon parantamiseksi. Myönteisiä tuloksia on siis saatu aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *